CATEGORÍAS: cartel·la, El paisatge és un fingidor, íntim, objectes situats, paisatge, pensamans, resèmia, roba, textos, tradicció, vidres

ETIQUETAS: , , ,

La Cartel·la de Humbold

montblanc-coixins-gran-72

1

Els Quadres de la Natura són transportables.  Per posar un paisatge dins de qualsevol altre n’hi  ha prou amb situar-hi la cartel·la de Humbold,  agafar el lloc pel coll i fer-li dir que és un altre.  La mida de les muntanyes està descrita als quaderns de camp dels geògrafs que s’arxiven en llarguíssim prestages dins de càmeres de seguretat excavades a la roca mare. Però cada muntanya no guarda els seus propis annals i d’aquí ve l’estat general de confusió del nostre món.  La crònica del Chimborazo  es troba a l’Urmstromtal de la fusió de l’Indlandsis europeu2,  Baltazar Ushca Tenesaca es passeja amb un bloc de gel pels carrers de Berlin3 i Emily Dickinson agafa mal d’alçada al Chimborazo4.  Els llacs fangosos de Mitteleuropa han començat  a escopir lava.

  1. “Cartel·la dels quadres de la Natura” .
  2. Els nou  volums dels diaris de Humbold que recullen la seva expedició al Nou Continent, on es descriu l’ascensió al Chimborazo estan en procés de digitalització a la Biblioteca Estatal de Berlin. Humbold es va llençar a l’Orinoco per rescatar-los. El maig de 1945, soldats russos se’ls van endur com a botí de guerra per la Biblioteca Lenin fins que el 1958 els van retornar a l’Acadèmia de Ciències de la RDA. És el primer cop que es mostren al públic.

    humbold-diaris-americans-72

  3. Baltazar Ushca Tenesaca  és el darrer “hielero” del Chimborazo, tots els dimarts i divendres puja al pic més alt de la muntanya caminant unes set hores per baixar uns vint quilos dividits en en blocs embolicats en palla que recull a la muntanya.

    baltazar-ushca-tenesaca-72

  4. Emily Dickinson, poema 453.
    Love — thou art high —
    I cannot climb thee —
    But, were it Two —
    Who knows but we —
    Taking turns — at the Chimborazo —
    Ducal — at last — stand up by thee —

    emily-dickinson-vestit-blanc

    Amor tant
    alt tant
    alt amor
    calar
    que no es
    no puc es-
    calar-te
    però si fos
    el gel
    si fos-
    sim dos
    qui sap
    potser nos-
    altres
    fent altres
    torns
    al Chiborazo
    i a la fi
    dempeus
    al teu costat.

    emily-dickinson-vestit-blanc-b

One Response to this post

  1. Ramon Gabarrós Cardona Says:

    Dues frases de Humboldt a ‘Cosmos’:
    La vertadera riquesa s’ha de trobar «en l’home i en el desenvolupament de la seva capacitat de descubrir i de crear».
    I, rebutjant el racisme de l’imperi britànic i d’altres imperis,: «No hi ha races inferiors. El destí d’unes i altres és conquerir la llibertat».

Leave a comment:

actuació barret Body-Weather camí Canvi_Climàtic cartel·la dansa diagènesi drama El Dorado escenari Fûdo-Sei Humbold inconscient llocs enllocats mar mirada natura No man's land núvol paisatge pedra picar punt cec riera Sant Pol de Mar somnis sorra Svejk Tempestatibus Corpus Terrain vague tradicció